Atelier Architecture NY
Menu Close Menu
« Back to category

Megamiyama
Residence

This house is a modern interpretation of traditional Japanese precedents. The exterior relates to the surrounding and weaves through the hillside site. The curving wooden wall shelters residents from the public of the street while a variety of windows provide a broad view of the natural setting.

A cinematic approach sequence channels visitors around the side of the house to enter through the rear. A downward-sloping ramp connects the low ceiling of the entryway and the expansive living room connecting back to the view of the landscape.

The Bengara red prominent on the front of the house originated as a by-product of local copper mining, while the black wall evokes the burnt cedar cladding once used to fireproof houses in Kyoto.